Rödvingetrast

6 maj, 2019

Fågelskådningens dag - Bölesholmarna

Söndagen den 5:e maj var det kvällsexkursion vid/på Bölesholmarna i Umeå. Ett arrangemang kopplat till Fågelskådningens dag. Vi startade ca 18:30 med långsam promenad genom lövsumpskogen på ”fastlandet” och fortsatte sedan över till den östra Bölesholmen. Lugnt och fint väder med sol, ca 8 plusgrader.  12 intresserade och frågvisa personer följde med på rundturen.

 
En del sjungande/spelande fåglar hördes, bland annat taltrast, rödvingetrast, koltrast, bofink, björktrast, grönfink, blåmes, ringduva, järnsparv och rödhake. Järnsparv och rödhake sjöng samtidigt, så vi kunde jämföra melodierna. 
En höjdpunkt var de två mindre hackspettar vi såg i skogen på tegssidan. Kanske häckning på gång? En stenknäck sågs högt i en trädkrona, men sågs tyvärr bara av en person.
 
På själva Bölesholmen såg vi troligtvis  en tredje mindre hackspett som födosökte. Där såg vi även gräsänder, bläsänder, storskrakar, skrattmåsar och fiskmåsar. En kul grej var de tre bisamråttor som helt oblygt födosökte på älvsidan av holmen.
 
Klockan 20:15 var vi tillbaka vid parkeringen. Alla verkade nöjda med turen.
Ledare från UFF var Marcus Östman, Jan Roslin och Erik Klinga. 
 
Vid tangentbordet Jan Roslin
Dela inlägg