Rutiner fjäderägg

Ringmärkning
Ringmärkning | Foto Dag Österlund

 

Ringmärkning: Varje vecka finns en märkningsansvarig som stationen utser. Det är stationens ambition att i möjligaste mån lära ut hur man handhar fåglar, varför även nybörjare är välkomna i verksamheten om ansvarig märkare samtycker. Under högsäsong (ungefär mi sept – mi okt) kan vi tyvärr dock bara ta emot enstaka nybörjare åt gången.

Alla som bor på stationen förväntas delta i verksamheten fullt ut, efter egen förmåga.

 

Vistelsetid: vanligen en vecka. Vi blir å andra sidan jätteglada om någon vill stanna längre. Långliggare har företräde framför helgbesökare och andra korttidsgäster. Helgbesökare under högsäsong (ungefär mi sept – mi okt) tas numera endast emot vid låg beläggning. Allt boende måste förhandsbokas! 

Logi: Barn och icke-märkande familjemedlemmar är varmt välkomna i mån av plats.

Om du vill åka till Stora Fjäderägg utan att ringmärka eller göra annat arbete för fågelstationen hänvisar vi till STF:s vandrarhem.

Man bor i den renoverade före detta fyrmästarbostaden. Tvåbäddsrummet är reserverat för långliggare och veckoansvarig märkare.

Det finns el, spis med ugn, köksutrustning, kyl, frys, dusch, bastu, mer än 15 sängar med madrasser utan sängkläder (dessutom finns plats för liggunderlag) samt utedass. Ta med mobiltelefon, den fasta telefonen är numera avvecklad. Under senhösten kan vattnet i ledningen frysa nattetid, men vid lunch brukar det finnas rinnande vatten.

Hundar (och övriga sällskapsdjur) får endast tas med ut om stationschef och samtliga berörda personer på stationen har sagt okej. Sällskapsdjur får ej tas med oanmält.

Kostnaderlogi
(20:-/natt och person) samt transporter Holmön-Fjäderägg
(billigare ju fler man är).

Kost: Mat kan med fördel köpas från Holmöns Lanthandel. Lanthandeln levererar varorna ned till hamnen på Holmön för 25 :-. Leverens till Fjäderägg är gratis om varorna kan skickas med någon fiskare som ska åt det hållet eller med Slupen. Lanthandeln är även ombud för apoteket och systembolaget.

Det är mycket sällan vädret är så dåligt att man inte tar sig hem den dag man har tänkt. Dock kan det vara bra att ta med lite extramat utifallatt.

Att tänka på: Vädret är ofta soligare på Fjäderägg än på fastlandet. Däremot gör det utsatta läget och närheten till havet att det kan vara blåsigt och mycket kallare än ”hemma i stan”.

Vi delar den lilla brunnen i inägan med vandrarhemmet. Därför är det jätteviktigt att spara på dricksvattnet och bara använda kranvatten till att dricka och till matlagning. Disk, dusch och städning MÅSTE göras med regnvatten eller havsvatten. Om brunnen blir tom måste personalen släpa dunkar från fastlandet.

Försök samordna resorna med andra så blir det billigare för alla. Stationschefen ska hållas informerad om planerad ankomst och avresa.

Se till att städa, ta med sopor och tömma dasstunnan innan du åker hem även om det finns andra kvar på stationen.

Dela inlägg