Projekt Pilgrimsfalk

Verksamhetsberättelse projekt pilgrimsfalk 2023:

Per-Olof Nilsson

Detta projekt drivs med i stort sett med samma folk (ca.15 personer) som arbetar med kungsörnen i länet.

Vi inventerar både kända häckningslokaler och letar nya lokaler. Under april börjar vi inventeringarna. Falkarna brukar vara på plats i mitten av april till början av maj, då brukar vi göra våra första besök, sedan inventerar vi gamla och nya lokaler under juni till början av augusti. Detta gör vi för att se om de finns falkar på lokalerna samt om de har gått till häckning, och senare på sommaren räknar vi ungarna i de lyckade häckningarna.

I Västerbotten har vi för närvarande 64 kända lokaler (revir). I år kontrollerades 44 av de 64 kända lokalerna. En ny lokal hittades. 31 av reviren var besatta av en eller två falkar. 18 lokaler hade på började häckningar, i 17 av lokalerna kunde vi konstatera lyckad häckning, men endast 32 ungar kunde så småningom räknas in. I en lokal misslyckades häckningen, troligen var det fler lokaler som misslyckades. På flera håll var det bara enkullar. Troligen har våra falkar drabbats av fågelinfluensan, som de gjort i södra Sverige, därför var flera lokaler tomma och flera med endast en flygg unge.

 

12 ungar ringmärktes. Roligt är dock att utbredningsområdet närmare sig kusten. Mer oroväckande är att vi hittar fler och fler häckningar av pilgrimsfalk i fjällen. Håller Jaktfalkarna på att försvinna, eller har de båda storfalkarna alltid funnits i fjällen?

Projektet finansernas av Alvins fond genom BirdLife, Sverige.

 

Dela inlägg
sv_SESwedish