4 april, 2022

Guidad exkursion till "skådarlimpan", Degernäs

Söndagen den 3 april genomfördes vårens första guidade exkursion till Degernäs och den sk. skådarlimpan. Med viss bävan startade vi evenemanget på söndagsmorgonen kl 8 med samling, som vanligt, för samåkning vid Ålidhem C. Sedan mitten av mars hade rapport efter rapport talat om att våren var på väg: sånglärka, tofsvipa, trana, massor med sångsvan, grågås och kanadagås. Men så slog kylan till, minst ett tusental sångsvanar bara försvann och våren var inte alls här. En rekognosering på lördagsmorgonen gav känslan: vi ställer in!

 

Men söndagen blev faktiskt bättre än väntat. Redan från bilen såg vi att där ute på isen nedanför Limpan gick tre ståtliga tranor bland sångsvan, kanadagås och grågås. Väl på plats – det skulle bli ett 25 tal deltagare som nästan fick trängas uppe på Limpan – var det t.o.m. någon som lyckades hitta 2 sädgäss bland de hundratals grå-och kanadagässen. Några skogsduvor satte sig i den taniga gamla björken längre ned längs den frusna Degernäsån, och i markerna nedanför kunde till mångas överraskning ett flertal råkor identifieras. Ingen överraskas här av gråkråka och kaja, men med den klart sydliga råkan är det annorlunda: vad gör den här uppe i norr varje vår? Den stannar ju inte och senare ses bland de andra kråkfåglarna. Varför? Råkan har en karaktäristisk profil som många genom tubkikarna kunde jämföra med kråka och kaja. Bland råkorna kunde man även se att vissa var äldre med sin nakna näbbrot, men de flesta var yngre och helsvarta.

 

Grönfink, grönsiska och någon mindre korsnäbb hördes i luften runt omkring oss, och plötsligt är det någon som hör, och alla lyckas se, en lite flock snösparvar som virvlar fram nedåt slätten. Att flocken var så liten är ett klart tecken på att det fortfarande är vinter – för någon vecka sedan var det ju vår och flockarna större!

 

Gässen som stod där nere började plötsligt röra på sig och klumpa ihop sig, det såg alla, men dessa vaksamma fåglar hade redan sett vad deltagarna inte såg men strax fick se: en havsörn kom flygande in över slätten på rätt hög höjd; men till gässens förmodade lättnad drog den bara vidare och lugnet lägrade sig där ute på isen.

 

Vid 10-tiden var den många som fått nog av det kyliga vädret och lämnade Limpan. Dock, på vägen tillbaka var det några ekipage som tog sig upp på E4:an och stannade till vid kontrollplatsen, den sk. Plattan – ett utmärkt ställe att överblicka Röbäckslätten. Tofsvipan, och sånglärkan som vi hela dagen saknar visade sig här, och: rakt över Plattan en mycket vackert tecknad fjällvråk – här gällde det bara att ha kameran klar!

 

Vi får hoppas att våren verkligen kommer igång till nästa söndag den 10:de, då den guidade turen går till just Röbäckslätten.

 

Bertil Strömberg

Dela inlägg
sv_SESwedish