7 augusti, 2019

Fågelexkursion Stora Tuvan 17 augusti

Ramp till Stora Tuvan | Foto Ann-Margrethe Iseklint

Den 17 augusti firar vi att Vindelälvsdalen från fjäll till kust blivit utnämnt till ett biosfärområde: Vindelälven-Juhtatdahka. I samband med detta anordnar Umeå kommun en fågelexkursion till naturreservatet Stora Tuvan med ornitologen Christer Olsson.

Christer Olsson jobbar som ornitolog och har fågelskådat i Umetrakten ända sedan 1969. Efter 50 år tycker han fortfarande att det är lika spännande och roligt att skåda i Umeälvens deltaområde. Därför tar han med oss till Stora Tuvan, ett naturreservat känt för sin fågelrikedom.

HUR, VAR & NÄR?
Lördag 17 augusti kl. 09.00 möter Christer upp oss på Lilltuvans parkering. Därefter följs vi tillsammans till Stora Tuvan.

– Kom ihåg att ta med fika, något att dricka samt kikare.
– Stövlar behövs inte då vi kommer att gå på spång/ramp.
– Exkursionen beräknas ta max 3 h.

TILLGÄNGLIGHET
Stora Tuvans naturreservat är tillgänglighetsanpassat och det går att ta sig från parkeringen till utsiktstornet med både rullstol och barnvagn. Runt hela ön går en ramp som också är tillgänglig för synskadade.

FÖR ALLA?
Inga förkunskaper krävs och exkursionen är öppen för alla. Tänk gärna på vår miljö och samåk med varandra om möjligheten finns!

BAKGRUND:
Vindelälvsdalen från fjäll till kust har blivit utnämnt till ett av UNESCO:s biosfärsområden. Med det är Vindelälven-Juhtatdahka ett av de nordligaste samt fjärde största biosfärområdet i världen. Ett biosfärområde är ett modellområde för hållbar utveckling, vars syfte är att utveckla området på ett långsiktigt sätt med fokus på miljön och människorna som bor och verkar där.

Den 17 augusti anordnas en biosfärinvigning på Kvarnområdet i Vindeln, samt ett stort firande på Väven i Umeå med en mängd olika aktiviteter och uppträdanden som pågår hela dagen. Läs mer om biosfärområdet Vindelälven-Juhtatdahka, samt de aktiviteter som händer denna dag på: www.greenumea.se/biosfar

Dela inlägg