12 april, 2020

"Den sibiriska taigans Fågel Blå"

Lördagen den 4 april fick fågelintresserade i Umeåtrakten ett angenämt och sällsynt fågelbesök av en tajgablåstjärt. Fågeln bedömdes vara en hane 3K+ individ, vilket innebär att den troligen hade minst tre kalenderår på nacken.

 

Umeås meste fågelskådare Christer Olsson hade ögonen och kikaren med sig när han på lördagsförmiddagen i en solbelyst slänt  vid Arboretum Norr upptäckte den granna fågeln.

 

Larm utgick och snart var större delen av Umeås fågelintresserade på plats för att njuta och dokumentera fågeln.

Fågeln gick även att avnjuta på söndagen  innan den troligtvis drog vidare.

 

Lite kortfakta om ”Blåstjärten” som i Erik Rosenbergs klassisk fågelbok ”Fåglar i Sverige” från början av 1960-talet, efterlyser på sista sidan av boken med orden:

 

Ornitologer, när  i vandren i lavskrikans, tallbitens och videsparvens skogar, lyssnen då ock efter den sibiriska taigans Fågel Blå!”

 

Tajgabästjärten är en liten tätting i familjen flugsnappare. Den och himalayablåstjärten behandlades tidigare som en och samma art under namnet blåstjärt.

 

Till storleken är tajgablåstjärten något större än en rödhake. Som namnet indikerar har båda könen en blå stjärt och den har orangefärgade kroppssidor. Den adulta hanen har mörkt blå ovansida och vit undersida.

 

Sången som framförs från en trädtopp, ofta i gryningen, är en rask, kort och vemodig strof, djupare och klarare än rödstjärtens, ”itjy-tjyrr-tjetjetjujurr”.

 

Tajgablåstjärten är en flyttfågel som häckar på tajgan i norra Asien i ett område som sträcker sig från några mindre populationer i östra Finland genom stora delar av norra Ryssland till Kamtjatka och norra Japan, och från Afghanistan till Nepal. Arten övervintrar i södra Kina, Stora Sundaöarna, Myanmar, Thailand och Laos.

 

Artens västliga utbredningsområde har under lång tid ökat västerut in i Finland men populationen väster om Uralbergen är utspridd på några få mindre områden.

 

Observationer i Sverige av tajgablåstjärt har ökat från slutet av 1980-talet. Första fyndet i Sverige var en 1K som sågs mellan den 27 och 29 december 1965 i Vallåkra i Landskrona i Skåne.

 

Sommaren 1996 gjordes det första fyndet av häckande tajgablåstjärt i Sverige. Sex individer, varav en hona befann sig då i Naakajärvi ekopark i Pajala kommun i Norrbotten. Idag har över hundra fynd av tajgablåstjärt gjorts i Sverige.

[Källa: Wikipedia]

 

Det första dokumenterade tajgablåstjärtsfyndet i Västerbotten  gjordes på Stora Fjäderägg den 31 maj 1986 där en fjolårshane ringmärktes.

[Källa:  Christer Olsson, Västerbottens Fåglar s 492, Umeå 1999,]

Dela inlägg
sv_SESwedish