Regional rapportkommitté (Rrk)

Västerbottens- och södra Lapplands regionala rapportkommittéer har till uppgift att sammanställa och kvalitetsgranska fågelobservationer gjorda i Västerbottens län och bevaka trender i den regionala fågelfaunan. Varje år presenteras vårt arbete som en skriftlig rapport i nummer 3 eller 4 av Fåglar i Västerbotten. Vi arbetar under BirdLife Sverige, och rapporterar även våra sammanställningar till den nationella rapporten, Fågelåret, som sammanställs av Nationella rapportkommitéen (Nrk). Mycket av det ideella arbetet som utförs används också av myndigheter i naturvårdssyfte.

 

Fågelrapporteringen sker idag uteslutande via rapportsystemet Artportalen där också beskrivning av sällsynta eller ovanliga fåglar sker på blankett eller med foto. Det är i Artportalen vi validerar fynden av ovanliga fåglar, fåtaliga häckare eller andra anmärkningsvärda observationer. Ofta tvingas Rrk till en avvägning mellan uppgiften att ge en riktig bild över en arts uppträdande i landskapet och att upprätthålla en godtagbar vetenskaplig nivå på dokumentationen, som helst ska tåla att granskas också om femtio år. I vårt arbete ingår också att hålla koll på b.la. fenologi, det vill säga när under året som respektive art finns eller uppträder i vårt landskap. Detta innebär t.ex. att vi kommer att kräva dokumentation (foto eller skriftlig blankett) för publicering av arter som exempelvis lövsångare, trädpiplärka eller silltrut under ”vintermånaderna”. De arter och raser som uppträder extremt sällsynt på nationell nivå hanteras av Raritetskommittén (Rk), men rapporteringen sker på samma sätt som till Rrk.

 

Kontakta respektive sammankallande om du skulle vara intresserad av Rrk:s arbete.

 

Ledamöter:

 

Västerbottens rapportkommitté

Niklas Andersson (sammankallande) – idunarama@gmail.com
Birger Risberg – eob.risberg@gmail.com
Niklas Lindberg Alseryd – nlindbergalseryd@gmail.com
Andreas Garpebring – agarpebring@hotmail.com
Ulf Skyllberg – Ulf.Skyllberg@slu.se
Mikael Wikström – mikwik@telia.com
Marcus Östman – ostman.marcus@hotmail.com

 

Södra Lapplands rapportkommitté
Håkan Rune (sammankallande) – hakan.rune@storuman.se

 

Mer om fågelrapportering på Artportalen samt länkar

 

VAD skall jag rapportera?

Det finns inga som helst begränsningar i vad du kan rapportera i Artportalen. Du kan rapportera såväl de allra vanligaste arterna som de mest sällsynta. Men tänk dig för, kontrollera gärna med litteraturen eller någon fågelintresserad vän, innan du rapporterar sådant som förefaller osannolikt. Om du känner minsta osäkerhet är det lämpligt att bocka för kryssrutan ”osäker artbestämning”. Observationen kommer då normalt sett inte att publiceras men kan ändå vara nog så intressant. En av Rrk:s mer betungande arbetsuppgifter är att försöka klarlägga om rapporterade iakttagelser är riktiga eller inte. Vi är ofta tvungna att kontakta rapportörer för att få kompletterande information. Använd kommentarsfältet (”Publik kommentar”) så mycket som möjligt om du inser att det du rapporterar är något utöver det vanliga! Detta för att vi skall slippa lägga ned möda på att kontakta dig. Vi har fullt upp att göra ändå!

 

Även om du kan rapportera hur mycket du vill, är det bara ett urval av arter och iakttagelser som vi i Rrk använder oss av för våra sammanställningar. Vilka är då dessa arter och de kriterier som krävs för att Rrk eventuellt skall publicera ditt fynd i vår årsrapport? Dessa finns angivna i något som kallas för rapportmallen. Det finns i dagsläget inget enkelt sätt för dig som rapportör att få en överblick av vad som finns i denna mall (inte för oss heller för den delen). I samband med pågående rapportering i Artportalen kommer du dock i det så kallade ”granskningsläget” (när du sparat ditt fynd) ibland att upptäcka att det tänds antingen en ljusblå cirkel eller en gul triangel med ett utropstecken i, vilket betyder att arten finns med i rapportmallen. Den ljusblå cirkeln innebär intressant observation och betyder att ditt fynd är fenologiskt intressant eller att arten är måttligt ovanlig. Det kan röra sig om till exempel lövsångare i oktober, vilket är sent på säsongen för denna art, eller en observation av mindre sångsvan (måttligt ovanlig). En gul triangel intill ditt fynd innebär att det är en mycket intressant observation och gäller allt från ovanliga arter till veritabla rariteter (tänk stäpphök till stäppsångare). I granskningsläget har du även möjlighet att markera (en särskild kryssningsruta i rapporteringsformuläret) om du vill att en observation som inte täcks av rapporteringsmallen skall uppmärksammas av Rrk.

 

Avslutningsvis: Rapportera hellre för mycket än för lite och räkna aldrig med att någon annan rapporterar det du har sett!

Sekretess råder för vissa arter. Det innebär att fynd av sådana automatiskt blir dolda för alla utom dig själv och personer med särskild behörighet att hantera skyddsklassade arter (t.ex. Rrk-ledamöter och tjänstemän på myndigheter som arbetar med områdesskydd). Du kan även själv dölja fynd som du av olika orsaker anser kräva sekretess. Tänk dock på att det krävs att du anger ett häckningskriterium i rapporten för att exempelvis boplatser eller revir skall döljas!

 

HUR skall jag rapportera?

Listor i all ära, men för att få användbara data i Artportalen är det mycket viktigt att ange en så noggrann lokalangivelse som möjligt för den plats där fågeln/fåglarna befann sig. Allt för ofta förefaller det som att fynd rapporteras från den plats där observatören råkade stå, vilket inte sällan kan vara ganska långt ifrån fågeln.  Finns det redan en lokal i Artportalen som ligger nära denna plats, välj den. Om det inte finns någon lokal som ligger tillräckligt nära bör du skapa en ny lokal. Använd namn som finns på topografiska kartan. Komplettera i fältet ”publik kommentar” med till exempel avstånd och väderstreck i förhållande till angiven lokal. Tänk på att en rapport om tre ropande slagugglor i Hörnefors socken ett visst datum är tämligen värdelös – Rrk har ingen möjlighet att avgöra vilka individer som avses då det kan finnas andra rapporter från kommunen som är mer exakta!

  • Det är bra om du inte bara rapporterar antal individer utan också lämnar annan viktig information om t.ex. ålder, kön, aktivitet och klockslag. Glöm inte eventuellt häckningskriterium! Såg du en rastande flock eller var den på sträck? I det senare fallet, i vilken riktning (till exempel Sträckande N)? När du rapporterar stora antal, redovisa då hur du kommit fram till angivna summor. Rör det sig om exakt räkning, en god skattning eller endast en grov sådan? Det är av stor vikt att denna information finns med i rapporten. Den möjliggör effektiva sökningar i efterhand som avsevärt underlättar analyser av fågelfaunan och höjer därmed även Artportalens värde.
  • Använd fältet ”publik kommentar” för all kompletterande information som inte täcks av standardfälten i rapporteringsformuläret. Tänk på att din rapport skall kunna förstås av en person som inte har sett det du har sett men som vill använda dina data för att göra analyser av fågelfaunan.
  • Det förekommer att samma individ förflyttar sig mellan olika lokaler. Ibland kan man med stor sannolikhet avgöra att det förhåller sig så (t.ex. vid avvikande sång eller utseende), medan man i andra fall endast misstänker att det kan vara så (försvinner från en lokal för att strax därpå hittas på en annan). Misstänker du samma individ, bör det framgå av den publika kommentaren.
  • Ange gärna medobservatörer, likaså vem som upptäckte fågeln om det gäller en ovanlig art.
  • Tänk på att fynd som larmas via BAND eller Club300:s mobiltelefonbaserade system BirdAlarm inte registreras i Artportalen.

 

NÄR skall jag rapportera?

Den årliga sammanställningen i Fåglar i Västerbotten publiceras normalt redan i den efterföljande årgångens sista nummer. För att Rrk skall klara detta bör dina observationer rapporteras till Artportalen fortlöpande under året, men de sista iakttagelserna får inte komma in senare än 31 januari året efter att observationen är gjord. Rapporter som inkommer senare kommer normalt inte med i den tryckta årsrapporten, utan syns endast i Artportalen. Hjälp oss att undvika detta genom att rapportera i tid!

 

Länkar:

Här rapporterar du dina observationer – https://www.artportalen.se/
Kom igång med Artportalen! – https://www.artportalen.se/Home/GetStarted
Om rapportering på Artportalen – http://uof.nu/rapportera-pa-artportalen/
Raritetskommitténs hemsida – https://birdlife.se/rk/

 

Niklas Andersson

Citronärla | Foto: Niklas Andersson
Dela inlägg
sv_SESwedish