Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Vitryggig hackspett | Foto: Dag Österlund
Projekt Vitryggig hackspett
Verksamhetsberättelse Projekt Vitryggig hackspett 2023:
Christer Olsson
Västerbotten har under 2023 haft sitt hittills mest framgångsrika vitryggsår i modern tid. Under perioden januari – mitten av mars sågs minst 14 olika vitryggar på upphängt späck runt om i Västerbottens län. I länet har under året konstaterats sju lyckade häckningar, därtill har ytterligare fem par noterats samt sex ensamma hannar och fyra ensamma honor – alla observationerna gjorda i lämplig häckningsmiljö och under häckningstid. Dessutom sågs fyra ensamma individer från 15.5 – 26.8 i icke optimala häckningsmiljöer. Under perioden september – november gjordes nio fynd på vitt spridda håll i länet. Inget tyder på att vi haft ett inflöde från öster eller sydost under hösten 2023.
Under vintern har vi haft uppe späck på tolv väl utvalda platser runt om i länet, där det suttit uppe under perioden 20 november 2021 – 20 mars 2022. Totalt har nio olika vitryggar besökt dessa platser under nämnda period. Arbetet med att skydda lämpliga miljöer för vitryggarna fortsätter, bland annat via täta kontakter med kommunekologerna i Skellefteå och Umeå kommuner, vilket varit viktigt för fortsatt skydd och övervakning av lämpliga lokaler för arten. Ett vitryggssymposium för de som arbetar aktivt med inventering och skydd av arten i Norrland genomfördes i Kramfors 10 – 12 november, där Västerbotten hade tre representanter närvarande.
Åtgärdsprogram för vitryggig hackspett, som egentligen skulle ha kommit ut 2022, är kraftigt försenat, men beräknas vara färdigt en bit in på 2024, efter åtskilliga remissrundor. Förhandssnacket förtäljer att Västerbotten i det nya åtgärdsprogrammet kommer att få en framskjuten plats där. Sannolikt kommer det att ge en god skjuts framåt främst vad det gäller skyddsarbetet kring arten, men också uppföljningen av befintliga vitryggar i länet. Samarbete har under året fortsatt och vidareutvecklats med SCA, Holmen skog,
Världsnaturfonden och Skogsstyrelsen. Sedan många år bedriver västerbottensprojektet ett mycket nära samarbete med den ansvariga för länsstyrelsens Åtgärdsprogram för hotade arter, med täta kontakter för uppdateringar och samarbeten på olika plan. Fjorton medlemmar från VOF har deltagit i inventeringarna i någon form. Åtta föredrag om vitryggen, dess miljöer och nuvarande status i länet har hållits av undertecknad under året, främst i bygdegårdar ute på landsbygden runt om i länet.
Länsstyrelsen i Västerbottens län, Petra Lundbergs Stiftelse samt Projekt Vitryggig hackspett har finansierat årets inventeringar av arten, som blir alltmer geografiskt spridda för varje år.