Projekt Jaktfalk

Verksamhetsberättelse Projekt Jaktfalk 2024

Projektansvarig: Christian Emilsson

 

Projektet har de senaste åren varit införlivat med Projekt Kungsörn, som även arbetat med Projekt Pilgrimsfalk och Projekt Berguv. För projekten kungsörn, jaktfalk och berguv se:

 

vasterbotten.birdlife.se/projekt-kungsorn

 

vasterbotten.birdlife.se/projekt-pilgrimsfalk

 

vasterbotten.birdlife.se/projekt-berguv

 

Under året 2024 har det bara varit två personer som aktiva arbetat med inventeringarna, samt undertecknad som skött en del av administrativa uppgifterna. Vi har sökt tillstånd för skoter i fjällen och två av inventerarna har varit ute i april och maj och inventerat från skoter. Tack vare ett samarbete med SLU Umeå, kunde vi inventera Vindelfjällen under april-maj både med skoter och helikopter. Det blir många mil på skoter i fjällterräng, om man skall kolla alla lokaler – det är också ett riskfyllt uppdrag. Alla inventerarna har försetts med nödsändare då det finns risker med att färdas i fjällen på skoter och skidor. I år under en flygdag har vi flugit alla gamla kända lokaler med helikopter i juni månad.

Helikopterkostnaden står för medparten av de medel vi får för inventeringarna. Tyvärr är detta det enda sätt som vi kan kolla alla lokaler med så få människor engagerade. Tack vare ett stöd från BirdLife Sverige kunde vi köpa in en ny kamera för att dokumentera häckningar mm. Pengarna kommer också att kunna användas under 2025. Samarbetet med SLU kommer också att fortsätta och utvecklas.

 

Alla 52 lokaler besöktes. Av dem var 10 besatta och det blev 7 lyckade häckningar med 16 ungar. En lokal kunde vi bedöma som misslyckad eftersom vi följer kriterierna för inventeringen. Åter igen, ett oroväckande dåligt resultat men lie bättre än ifjol. Vindelfjällen hade inte en lyckad häckning! Vi är riktigt oroliga för artens överlevnad i våra fjäll. Kan det vara så att vi inte hittat var de flyttat från de gamla lokalerna, eller håller jaktfalken på att försvinna från vårt län? Det är dags att slå på stora trumman till myndigheterna.

 

Alvins fond bidrar med pengar för Jaktfalksinventering, även i viss mån BirdLife Sverige.

 

Tyvärr börjar det tryta med inventerare inom projekten. I inlandet har vi snart inga kvar på grund av flyttning och åldern som börjar ta ut sin rätt. Nya unga inventerare är svårt att få tag i – det är svårt att hitta folk som vill jobba ideellt!

 

Per-Olof Nilsson, samordnare för Projekt Kungsörn, Pilgrimsfalk, Jaktfalk och Berguv

Dela inlägg
sv_SESwedish