Kontakt och info

Kontakter för Stora Fjäderäggs fågelstation

Stationschef: Andreas Garpebring, telefon: +46703252193, mailadress: agarpebring@hotmail.com

 

Bokningsansvarig: Anna Hallmén, telefon:
073-585 17 69, mailadress: anna_hallmen@hotmail.com

 

Ansvarig byggnader m.m.: Christer Larsson, telefon: 070-358 93 38, mailadress: christer.larsson1975@gmail.com

Bokningar måste alltid ske genom överenskommelse med bokningsansvarige och kan alltså inte göras via personalen ute på stationen!

 

Transport till/från Stora Fjäderägg

Damina Olle Nygren (båtförare): 090-550 00 eller 070-6636706.

Med seglande Holmöslupen upprätthåller Stiftelsen Holmöns båtmuseum transporterna mellan Byviken och Stora Fjäderägg. Seglingssäsongen är densamma som vandrarhemmets, från början av juni till mitten av september. Båten tar 12 personer. När det är många resande prioriteras vandrarhemsgäster, men det brukar oftast gå bra att få plats. Vid resa på Slupens ordinarie tider och om andra resande finns, är priset 100 kr för enkel resa och 200 kr för tur- och returresa. All bokning sker på vandrarhemmets bokningstelefon 070-69 17 220. Inga bokningar kan göras direkt hos skepparna, då dessa inte kan vara säkra på bokningsläget. Värden på vandrarhemmet tar emot betalningen för båtresan. Se vidare under “transporter”

 

Nybörjare?
Är du intresserad av fåglar och nyfiken på ringmärkning? I mån av plats, och med veckoansvarig märkares samtycke, så tar vi emot nybörjare och mindre erfarna assistenter på fågelstationen. Störst möjlighet är det under augusti och början av september. Under högsäsong (ungefär mi sept – mi okt) kan vi vanligtvis bara ta emot enstaka nybörjare.

Vi tillämpar principen “learning by doing” vilket innebär att du lär dig mer och mer medan du jobbar och gör de saker du känner att du klarar av.

Du börjar med att lära dig att ta ur fåglar ur nät samt skriva protokoll. Därmed lär du dig den grundläggande hanteringen. När du känner dig mogen får du klämma ringar, mäta och väga samt ålders- och könsbestämma de mest frekventa arterna, oftast Lövsångare, Bergfink och Kungsfågel, tillsammans med någon erfaren märkare. Ganska snart lär du dig ta de vanligaste fåglarna själv.
I regel utgörs ca. 80% av totalfångsten av samma 2-3 arter så dem lär man sig ganska snabbt. De man inte kan art- köns- eller åldersbestämma får man då be om hjälp med och samtidigt lära sig mer under tiden om olika fjädergrupper, ruggningsmönster, ålderskaraktärer mm. Du kommer efterhand bli mer och mer bekant med “ringmärkarbibeln” och förstå alla förkortningar och karaktärer. Efter några veckovistelser tillsammans med andra kommer du att kunna ringmärka ganska självständigt.

Om du är intresserad av att börja ringmärka är du välkommen att höra av dig. Lättast att nybörja är det vid tider när vädret är behagligt, det inte är så mycket fågel och man därför har mer tid för var och en. Vissa veckor är också stationen fullbokad långt i förväg. Ring eller maila stationschef Andreas Garpebring och berätta att du är intresserad av att pröva på ringmärkning och hör efter om det finns möjlighet att jobba på fågelstationen någon vecka. En vecka behövs för att komma igång.

Ibland håller vi ringmärkarkurser också, men ingen är inplanerad för tillfället

 

Källa: Darius Strasevicius

Gärdsmyg
Gärdsmyg | Foto Dag Österlund
Dela inlägg
sv_SESwedish