
Det var stundtals mindre kallt att stå nedanför tornet vid Brånsjön. | Foto: Christer Laggar
3 maj, 2025
Fågeltornskampen 2025
”Med 113 deltagande fågeltorn slog den svenska Fågeltornskampen rekord i antal deltagare år 2025! Men som vanligt var det inget mot våra finska kollegor, där hela 307 torn deltog.
Bästa svenska torn blev det gamla mästarlaget som håller till på Hångersudde vid Hornborgasjön – grattis Västergötland! År 2023 vann de både den svenska och den nordiska kampen med 110 arter, och i år slog de till med lika många registreradearter som det fanns deltagande svenska torn: 113!
Därmed är de inte bara bästa svenska fågeltorn 2025, utan kan också titulera sig nordiska mästare för andra gången i Fågeltornkampens historia. Bara ett annat svenskt torn har lyckats med att klå finnarna tidigare, så det är extra imponerande att västgötarna lyckats med detta inte bara en gång, utan två. ”
Citat Robert Lager och Kajsa Grebäck, Birdlife Sverige.
Hur gick det då för oss i Västerbotten? För tredje året i rad ställde vi upp med två fågeltorn, Nya tornet i Brånsjön där tävlande lag ”Våga vägra havet” stod samt Bergötornet där ”Blåhökarna” skådade.
Liksom tidigare år fick Blåhökarna ihop flest arter, detta år 81 sedda/hörda arter och Våga vägra havet landade på 58 arter. Mest udda arterna för Blåhökarna var mindre hackspett samt 32 spetsbergsgäss, vilket får anses vara ovanligt. Väga vägra havets mest udda art var ett par årtor som samtidigt blev ett livskryss för en av deltagarna.
Totalsumman av sedda arter under tävlingen i Västerbotten blev 92 fågelarter. Nästa år ska vi passera 100, hoppas vi.
I år var det riktigt kämpigt för deltagarna i Västerbotten eftersom en iskall nordvästan med vindstyrkor på 10–12 sekundmeter gjorde skådandet till en kamp mot skakande tubkikare och frusna skådare eftersom tävlingen pågår hela åtta timmar från klockan fem på morgonen till klockan 13. 00. Trots detta visade alla tävlande gott humör och kämpaglöd. Vi tar nya tag nästa år igen.
Dag Österlund

