Här kan du läsa mer om vilka cookies som sätts.
Blå kärrhök | Foto: Dag Österlund
Verksamhetsberättelse VOF
Västerbottens Ornitologiska Förening
Verksamhetsberättelse 2023
Styrelsen:
Bertil Strömberg, ordförande
Christina Adolfsson, kassör
Åsa Strand, sekreterare
Jan Eriksson, medlemssekreterare
Dag Österlund, webbansvarig
Ledamöter: Christer Olsson, Sanna Pousar
Suppleanter: Petra Sjögren Martin Lagmo
Revisorer: Torbjörn Ros, Roger Viklund, ersättare: Karl-Gunnar Rehn, Per-Olof Nilsson
Valberedning: Tomas Brodin (sammankallande), Lars Sjögren, Carl-Arne Nyström
Tidskriften Fåglar i Västerbotten
Christer Olsson, ansvarig utgivare, redaktör
Ritu Andersson, redaktör #1 2023
Redigerare: Darren Banks #1 2023, Dag Österlund #2 2023
Hemsidan: Dag Österlund, webbansvarig
Viltförvaltningsdelegationen (VFD): Christian Emilsson, Gargnäs, representerar VOF i delegation under Länsstyrelsen, Västerbotten.
Lokala kontaktpersoner:
Bjurholm (fortfarande vakant!)
Dorotea: Per Anders Persson
Lycksele: Per Hansson
Malå: Alf-Runde Öberg
Nordmaling: Jean-Michel Roberge
Norsjö: Carina Röös Lindmark
Robertsfors: Leif Bildström
Skellefteå: Mattias Laisfeldt
Storuman: Håkan Rune
Sorsele: Bernt-Erik Nordenström
Vilhelmina: Inga Olofsson
Vindeln: Henrik Sporrong
Vännäs: Christer Laggar
Åsele: Sture Gustafsson
Lokalföreningar: Umeå Fågelförening (UFF), Ritu Andersson, Åsa Gustafsson, Hanna Mattsson
Projekt och verksamheter under VOF:
Projekt Havsörn, projektansvarig Jan-Erik Wallin (se verksamhetsrapport nedan)
Projekt Kungsörn, projektansvarig Per-Olof Nilsson (se verksamhetsrapport nedan)
Projekt Pilgrimsfalk, projektansvarig Per-Olof Nilsson (se verksamhetsrapport nedan)
Projekt Jaktfalk, projektansvarig Christian Emilsson (se verksamhetsrapport nedan)
Projekt Berguv, projektansvarig Ulf Sperens (se verksamhetsrapport nedan)
Projekt Vitryggig hackspett, projektansvarig Christer Olsson (se verksamhetsrapport nedan)
Stora Fjäderäggs Fågelstation (SFF): Christer Larsson (projektansvarig), Andreas Garpebring, Anna Hallmén (se verksamhetsrapport nedan)
Umedeltats Fältstation (UDF): Per Bernhardsson (projektansvarig), Thomas Brodin, Ulf Skyllberg, Jan Roslin, Erik Andersson, Stefan Delin (se verksamhetsrapport nedan)
Regionala Rapportkommitéer (RRK): sammankallande Niklas Andersson, Västerbottens landskap (se verksamhetsrapport nedan), sammankallande Isak Vahlström, Södra Lappland
Umeå Fågelförening (UFF): Ritu Andersson, Åsa Gustafsson, Hanna Mattsson(se verksamhetsrapport nedan)
Medlemmar och medlemskap
Medlemsantalet vid årets utgång, enligt uppgift från riksföreningen BLS (BirdLife, Sverige), uppgick totalt för 2023 till 420 medlemmar. Det totala medlemsantalet avspeglar dels sk. direkta medlemmar i VOF, 216 st. (dit räknas de som betalt VOF’s medlemsavgift, får tidning och fågelrapporten) och dels sk. integrerade medlemmar, dvs. medlemmar i BLS och skrivna i Västerbottens län, 204 st, och därmed även medlemmar i VOF. (Du som är direkt medlem i VOF, men inte betalande medlem i BLS är då integrerad medlem i BLS).
För verksamhetsåret 2022 var det totala antalet medlemmar 452, och antalet direkta medlemmar i VOF, 224 – det innebär totalt en minskning med 32 medlemmar, och 8 direkta medlemmar i VOF; således en minskning med 24 integrerade medlemmar i BLS.
Det är svårt att dra några bestämda slutsatser om denna rätt marginella minskning av medlemsantalet, men en del kan helt enkelt bero på exakt när slutrapporteringen görs och när inbetalningarna görs och registreras.
På hemsidan under ”Om föreningen/bli medlem” har det också blivit lättare att ordna med medlemskapet, såväl för nya som gamla medlemmar. Tidigare har vi i vårt medlemsregister enbart registrerat namn och postadress. Nu med den nya ordningen skall vi, så komplett som möjligt, även försöka registrera alla medlemmars mailadress. Det gör det möjligt att på ett enkelt sätt upprätthålla kontakt med alla medlemmar, t.ex. genom någon form av nyhetsbrev etc. – inget om detta är ännu bestämt, men kolla hemsidan och fyll i, dock inget tvång att uppge mailadress!
Det har visat sig att bland regionalföreningarna i landet är det nästan bara VOF som har halv medlemsavgift för medlemmar 18 år och under. De andra har halv medlemsavgift vid 25 år och under. Styrelsen har därför beslutat att göra som de andra regionalföreningarna, alltså alla som är 25 år och under betalar bara halv medlemsavgift.
På hemsidan under ”Om föreningen/bli medlem” är det lätt att registrera medlemskapet, såväl för nya som gamla medlemmar. I enlighet med tidigare beslut gäller att personer under 25 år endast betalar halv medlemsavgift. Det är också möjligt att där skriva in mailadressen, vilket vi härmed uppmanar alla att göra! Med en komplett lista på medlemmarnas mailadresser blir det enkelt att nå alla med viktig föreningsinformation, inte minst utlysningen av kommande årsmöten, men även andra eventuella händelser av intresse för föreningens medlemmar.
Tidningen Fåglar i Västerbotten
Medlemstidningen FiV har utkommit med sina 2 planerade nummer. Dag Österlund har fått avlösa Darren Banks som redigerare för höstnummret, men det vore ytterst välkommet om Dag kunde befrias från denna syssla och helt, som webbansvarig, kunna ägna sig åt att redigera vår hemsida – stort tack till Darren och Dag för arbetet med att redigera tidningen!
På hemsidan hittar man nu i pdf-format samtliga nummer av ”Fåglar i Västerbotten” från 2011–2022 (äldre nummer finns inte i digital form, utan måste skannas om de skall bli allmänt tillgängliga).
Fågelrapport för landskapet Västerbotten
Den regionala rapportkommittén för landskapet Västerbotten har utkommit med en diger rapport för året 2021 (128 sidor), även den redigerad av Dag! Motsvarande rapport för året 2022 beräknas utkomma under 2024. Samtliga rapporter från 2011–2020 finns tillgängliga i pdf-format på hemsidan.
Mer om Fågelrapporterna nedan under RRK.
Vi är mycket glada över att såväl tidningen som fågelrapporten lever vidare i pappersformat. Tack till alla som lägger ner så mycket ideellt arbete på detta.
Hemsidan
Vår hemsida fungerar nu på ett utmärkt sätt, och är nu ett betydande forum i kommunikationen mellan såväl föreningens medlemmar, som mellan föreningen, allmänheten och media. Ofta finns även länkar till Facebooksidorna: Fåglar i Västerbotten och Fågelskådning i Umeå – kanske finns det fler sidor på nätet att länka till; ge gärna förslag!
Styrelsens arbete 2023
Styrelsen under verksamhetsåret har, i likhet med förra året, genomfört 7 protokollförda sammanträden. Vid flera sammanträden har några styrelsemedlemmar deltagit via länk, andra med s.k. fysisk närvaro. Det har fungerat mycket bra och öppnar för möjligheten att styrelsemedlem inte nödvändigtvis måste bo eller befinna sig i Umeå för att delta i styrelsen sammanträden.
Olika fågelskyddsarbeten och andra ärenden
Styrelsen har under verksamhetsperioden inlämnat 9 skriftliga yttranden baserade på remisser i olika fågelskyddsärenden.
Täktverksamhet
Några yttranden har gällt bergtäkter, där vi i flera fall – som vanligt – påpekat vikten av att vara vaksam vad gäller inte minst berguvens, men även andra rovfåglars intresse för bergtäkter och inbjudande klippavsatser. Andra yttranden om uppläggning av miljöfarligt avfall, bl.a. Degernässlätten vid den sk. Grisfarmen, som de flesta ”Umeåskådarna” väl känner till. Det var Umeå kommun som tog kontakt med VOF i detta ärende. Det var ytterst viktigt för oss att bl.a. påpeka att förorenat vatten på intet sätt ska kunna hamna i Degernäsbäcken, som ju rinner rakt nedanför det planerade avfallsområdet. Några avfallsmassor på mark har, så vitt vi vet, efter vårt yttrande ej heller beviljats av kommunen. I många dylika ärenden, där vi inte har förstahandsinformation, har vi fått inskränka oss till att kräva att professionellt utförd inventering av områdets skyddsvärda natur måste genomföras som beslutsunderlag inför eventuellt beviljat exploateringstillstånd.
Naturreservat
Föreningen får från Länsstyrelsen i Västerbotten ett betydande antal remisser rörande inrättande av nya naturskyddsområden, uppdateringar av skötselåtgärder etc. Vi har sällan anledning att invända mot dessa projekt, snarare applådera! Vi har ofta begränsat oss till att kontrollera att eventuell planerad bränning inte äventyrar olika rovfågelsrevir och t.ex. spelplatser för tjäder. Hela 19 dylika remisser har nu inkommit och skall vara besvarade senast den 4:e mars. Åtminstone ett visst inläsningsarbete för den kommande styrelsen!
Vindkraft
Föreningen har i många år haft anledning att yttra sig i en stor mängd planerade vindkraftsparksärenden – ett energislag definitivt inte optimal för djur som fåglar och fladdermöss som nyttjar samma luftrum. Länge har det gällt landbaserade vindkraftsparker och VOF’s, liksom BLS’s policy, har inte varit Nej till vindkraft utan: nej inte där, men där kan vara ok, osv. Dock har vi ständigt påpekat att kunskapen hur vindkraften påverkar främst flygande fåglar är ytterst bristfällig, liksom erfarenheten av de olika förslag som framförts för att undvika kollisioner med såväl vingar som byggnader. Men i verksamhetsberättelsen 2022 skrev vi: ”Vi har anledning tro att havsbaserad vindkraft i Bottenviken, Bottenhavet, och särskilt det stora flyttfågelstråket över Norra Kvarken, kommer för fågelskyddet att bli ytterst problematiskt, och något för framtiden att bevaka”. Den framtiden blev realtid redan i mitten av det gångna året. Planer på tre stora parker projekteras i just Norra kvarken: Aurum Syd och Aurum Nord (summa 147 vindkraftsverk, upp till 360 meters höjd) längs kusten norr om Holmön inom Robertsfors och Skellefteå kommun, samt en stor park, Kappa-parken, längre ut till havs längs Sveriges territorialgräns (summa 74 verk med en höjd av upp mot 330 meter). Om dessa verk skulle byggas, var det vår bedömning att det skulle bli en formlig vägg mitt i norra Europas mest intensiva flyttfågelstråk, såväl det öst-västliga som det nord-sydliga stråket. Remisstiden var ytterligt kort, slutet av juli respektive slutet av augusti – dvs mitt i sommaren. Den första åtgärden var att kräva förlängd yttrandetid, åtminstone till slutet av september. Men det slutade, efter mycket fram och tillbaka särskilt med ett av bolagen, med att vindkraftsbolagen godtog att vårt yttrande inkom i slutet av oktober. Det här var ju ett ytterst krävande arbete att ta ställning till. VOF’s ställningstagande, ur fågelskyddssynpunkt, var att havsbaserad vindkraft inte kunde vara mer olyckligt placerad än just i Norra Kvarken! Att verkligen ge goda skäl för detta vårt ställningstagande krävde ett betydande arbete, och som sakkunnig i detta ärende inkallades Ulf Skyllberg – forskare och ivrig fågelskådare som i decennier haft koll på sträcken i Norra Kvarken. På ett beundransvärt sätt har Ulf utarbetat ett väldokumenterat yttrande för VOF’s räkning gällande Aurum-parkerna, ett yttrande som nu, som pdf-fil, ligger på vår hemsida för alla intresserade. Yttrandet bygger på 30 års sträckobservationer, utförda av många västerbottenskådare, som år ut och år in, i ur och skur, observerat, noterat och rapporterat. Utan detta tålmodiga ”skådararbete” hade yttrandet saknat den substans det nu fått i Ulfs sammanställning – ett Stort Tack till alla sträckskådare som gjort detta möjligt! Yttrandet är inte bara av intresse för VOF’s ställningstagande gällande dessa parker, utan av betydande ornitologiskt intresse när det gäller detta ytterst intensiva flyttfågelstråk. En genomläsning av yttrandet (ca 30 sidor) är nog för många ganska krävande, men rekommenderas för alla fågelintresserade!
Den yttre parken – Kappa-parken – längs territorialvattengränsen är för långt ut för att observeras från svenska sidan. Ulf arbetar fortfarande med kontakter i Finland för att slutföra yttrandet vad gäller denna park.
Ur fågelskyddssynpunkt är dessa havsbaserade vindkraftsparker, som nu planeras i hela Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken, naturligtvis inte enbart av svenskt intresse, utan en angelägenhet för alla länder kring ”The Baltic Sea”. Kontakter har tagits med Naturvårdsverket, som det enligt lag åligger att genomföra sk ESBO samråd (Ekologisk Särskilt Betydelsefulla Områden). Ännu har vi inte sett något resultat av detta. Påpekas bör att inte bara VOF utan även BLS anfört starka skäl mot Aurum-parkerna.
Det finns även ett vindkraftsbolag som enligt kontakter med Naturskyddsföreningen i Västerbotten, projekterar en park längre ut utanför Obbolaön. Men detta vindbolag har inte kontaktat VOF om dessa planer. Dock, det som gäller om Aurum-parkerna är lika tillämpligt på parker söder om dessa – hur exakt sträcket går över Norra Kvarken beror till stor del på väder och vind.
Fåglar i Södra Lappland
VOF arrangerade den 3:e maj ett möte på Folkets Hus i Umeå, där VOF’s tidigare ordförenade Leif Bildström presenterade sitt storartade arbete Fåglar i Södra Lappland. Boken är på 700 sidor och redogör för fåglar/fågelarter observerade i Södra Lappland från 1707 till 2020, plus mycket annat för den fågelintresserade. Med denna bok och Christer Olssons Västerbottens fåglar (1999) finns nu böcker som täcker fågellivet i hela Västerbottens län – VOF’s verksamhetsområde. (Leifs bok kan beställas direkt från författaren (e-mail: calidris55@hotmail.com), pris 350:– )
Städningsuppdrag
Även detta år, efter avtal med Länsstyrelsen, har VOF vid 3 tillfällen (vår, sommar och höst) städat spänger och annat vid Stora Tuvan, Bergön, Villanäs, Degernäs (limpan) och Storavan. Våra rapporter om anläggningarnas tillstånd har ju lett till en helt ny spång till Villanästornet, reparationer av spången på Tuvan, en hel del röjning, bl.a. den lilla ön utanför ”gömslet” på Tuvan – Tuvanbanken. Förhandlingar pågår om möjligheten av någon form av tornkonstruktion över ”gömslet” – men det är oklart; Länsstyrelsens bantade budget
innebär förmodligen att städningar 2024 begränsas.
VOF, fågelguidningar och allmänheten
De via Länsstyrelsen och Stiftelsen Naturvård vid nedre Umeälvens delta utlagda guidningarna för allmänheten kunde i år genomföras i vanlig ordning. Guidningarna, 8 st., genomfördes av representanter för: VOf’s styrelse, Kungs- och Havsörnsprojektet, UFF, UDF, Fågelstationen Stora Fjäderägg, samt Christer Olssons särskilda guidning i maj månad på Stora Tuvan för synskadade med fokus på hur fåglar sjunger, lockar och varnar. BLS’s initiativet
Fågelskådningens Dag genomfördes den 6 maj vid Brånsjön och på Bölesholmarna, och en ”Fågeltornskamp” genomfördes mellan tornet på Bergön och det nya tornet i Brånsjön – Bergön vann med sina 78 arter!
Stort tack till alla som lagt ner tid och arbete på dessa verksamheter riktade till allmänheten, förhoppningsvis till gagn för fågelintresset och fågelskyddet.
Regionalt möte för Norrlansföreningarna: lokala sektioner
Under 2023 ordnas regionala möten med BLS-föreningarna i Norrland, Svealand och Götaland. I år var det VOF’s tur att ordna ett möte med Norrlands 6 regionalföreningar (Gävleborg, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten). Mötet genomfördes i slutet av november, och representanter från samtliga regionalföreningar var närvarande, tillsammans med medlemmar från BLS’s styrelse och kansli. Christina Adolfsson och Åsa Strand representerade VOF, men även Bertil Strömberg, Christer Olsson och PO Nilsson deltog på ett eller annat sätt i mötet.
Av olika ting som diskuterades var det särskilt en sak som väckte vårt intresse: många regionalföreningar har försökt ordna med lokala fågelföreningar ute i regionen för att brädda fågel- och fågelskyddsintresset. Det har inte alltid lyckats. Vissa hade i stället valt att bilda sk. sektioner – mindre byråkratiska utan krav på stadgar, årsmöten etc. I Västerbottens län finns för närvarande bara Umeå Fågelförening, UFF, men det har funnits en ambition/önskan att något liknande borde finnas i åtminstone Skellefteå och Lycksele, men det har inte realiserats, tyvärr. VOF har visserligen lokala kontaktpersoner ute i kommunerna, bra det, men det skulle vara utmärkt med lite mer lokal organisation ute i länet. För en sektion krävs bara att ett mindre antal personer – fågelintresserade – bildar en mer eller mindre informell grupp. Vad sägs om t.ex.: Nordmalingssektionen, Lyckselesektionen, Åselesektionen, Storumansektionen, Skellefteåsektionen? Det skulle ge VOF lite större tyngd! Initiativ har redan tagits för en Skellefteåsektion!
BLS’s riksstämma 22–23 april i Skara
Christina Adolfsson representerade VOF vid BLS riksstämma, men även Bertil Strömberg och Christer Olsson var närvarande vid mötet – Christer som medlem av BLS valberedning. Förutom div. formalia gavs vid mötet en mycket intressant genomgång av historien om Hornborgasjöns långa och mödosamma restaurering. Seminariedagen, dagen före själva riksstämman, var informativ om olika fågelskyddsprojekt: lite av sensmoralen var, som en föredragshållare sammanfattade sitt anförande: svensk naturskydd drivs numera från EU.
Häckfågelinventering av Holmöarna 2024
I maj –juni 1973 och 1996 genfördes häckfågelinventering av Holmöarna. Nu hela 28 år sedan senaste inventering är det dags att göra en uppföljning under 2024. En arbetsgrupp (Anders Arnell, Lena Bondestad, Christer Olsson, Erik Owusu-Ansah, Uno Skog) har tillsats, pengar har sökts och planen är att den skall genomföras helgen 1-2 juni, samling 31 maj för genomgång och instruktioner.
Bertil Strömberg