Stora Fjäderägg

Fyren
Fyren Stora Fjäderägg | Foto Dag Österlund

Verksamhetsberättelse 2023

Stora Fjäderäggs Fågelstation (SFF):

Andreas Garpebring, Christer Larsson, Anna Hallmén

Säsongen 2023 är den 40:e i ordningen för stationen. Bemanningen under året har överlag varit god. Vårsäsongen var bemannad 12–26 maj samt 20–25 juni. Höstsäsongen startade 8:e augusti och fortgick sedan i stort sett utan avbrott till den 26:e oktober. Sammanlagt vistades ca 95 personer på stationen under året, varav knappt 70 utgjordes av ringmärkare/fågelplockare, resterande utgjordes av medföljande familjemedlemmar. Årets verksamhet inleddes traditionsenligt med arbetshelg 12–14 maj då vi startade upp stationen, samt jobbade med vårt beting i Länsstyrelsens skötselavtal som går ut på att vi röjer och avverka träd för att hålla öns hedar öppna. Under Kristi himmelsfärdshelgen ordnade vi ett mycket uppskattade ungdomsläger, med sex deltagande ungdomar i åldrarna 13–15 år. Under året har vi även fortsatt det välbehövliga arbetet att byta ut gamla murkna spänger mot nya fräscha kring flera av våra nätplatser, ett arbete som kommer behöva fortskrida under kommande år.

 

Märksumman för året landade på 11 162 märkta fågelindivider av 64 arter (66 taxa). Det är det näst bästa året i stationens historia. De tre vanligaste märkarterna under året blev gråsiska 4419 ex (varav 126 brunsiskor och 38 snösiskor), kungsfågel 3661 ex och lövsångare 793 ex. För både gråsiska och kungsfågel är siffrorna klart över medelvärdet med årsrekord för gråsiska och fjärde bästa året för kungsfågel. Det blev även rekord för större korsnäbb med 22 märkta, hyfsat för videsparv (40) och tredje bästa nånsin för större hackspett (214). Däremot var det dåligt med lövsångare och mycket dåligt med bergfink (237). Även tajgasångaren hade ett dåligt år med endast 5 märkningar. Av de mer udda fångsterna kan nämnas orre 1, dvärgbeckasin 1, hökuggla 2, härmsångare 3, mindre flugsnappare 1, nötkråka 2 och dvärgsparv 1.


Inga nya märkarter under året. Totalt har det nu märkts 305 788 fåglar på Ägget sedan 1984. Nummer 300 000 blev passande nog en kungsfågel, vår vanligaste märkart.

Under året har vi hittills fått in rapporter på ett 15-tal återfynd/främmande kontroller. Som vanligt ett flertal fågelutbyten med närliggande stationer och märkplatser på både det svenska fastlandet och på finska sidan Kvarken. Flera kungsfågelfynd sticker ut med fynd från Tyskland, Holland, Norge, Skottland och England. Årets mest spektakulära återfynd är tveklöst den lövsångare som märktes på ön hösten 2022 och som påträffades nydöd i Uganda under senhösten 2023!

Dela inlägg
sv_SESwedish